Økologisk Jordbruk

For oss her på Evje Gård betrakter vi økologisk landbruk som forsiktig bevaring og næring av matjord som inkludere å kultivere jordlivet.
Gjennom årene, har erfaring vist oss at planter dyrket i sunn, næringsrik jord gir god avling, blir næringsrike og smakfulle fordi de får riktig og mangfoldig næring på rett tid –

Et sunn jord = sunne planter = sunn, næringsrik kost for både dyr og mennesker.

Vår grønnsak og urtehage har utvidet seg gjennom årene, og takket være Frank & Elsbeth (permakulturister), i dag produserer den en dusør på mat for vårt behov, som inkludere de mange gjestene som passerer gjennom vår dør for den største delen av året.

I den store sammenheng er vi opptatt av og arbeider for, vedvarende og bærekraftig bruk av ressurser og miljø.
Vi ønsker å leve i balanse med økosystemene og opprettholde det biologiske mangfoldet, og er stadig ut etter å lære mer gjennom utprøving og dialog med natur og mennesker, for å gjennopprette et matjord som gir oss matsikkerhet på lang sikt.
Dette inkluderer bruk av frø som er skapt gjennom naturlig utvalg ute på åkeren, (landraces), av bønder i løpet av de siste 10.000 årene.
Kommersielt dyrker vi spelt, emmer, Einkorn, rug, hvete, bygg, havre, erter og bønner.

Økologiske Spesialkorn AS

I 2008, Anders, sammen med 10 andre organiske og biodynamisk kornbønder grunnet Økologiske Spesialkorn AS. De har sin egen lokale moderne steinmølle å male kornet, slik at næringsverdien er holdt på sitt optimale.

Økologiske Spesialkorn AS er det første selskapet til å bli en godkjent frøprodusent for bevaringsverdige korn i Norge. Deres mål er å sørge for at bønder og forbrukere har tilgang og mulighet til å nyte et utvalg av klassiske korn i fremtiden.

Det er mulig å kjøpe deres korn og mel online fra: www.spesialkorn.no

Vår nåværende kultiveringsmetode i åkerne

Evje er drevet uten husdyr og åkerne er dyrket hovedsaklig på plantegjødsel (grønngjødsling), utover den gjødsel ville dyr etterlater på åkeren. Vi implementerer vekstskifte, pluss såing av grønngjødsel under hoved avling som vil gi den næring for følgende året.

Hver 3 – 4 år innenfor vekstskifte plan, er det et “grønngjødsling år”. Dette er et år for jorda i et bestemt åker å hvile og forynge. Ingen avlinger er sådd, i stedet, ved midtsommer, når jorden er varm, bruker vi en spading maskin til å løsne opp jorda på et dypt nivået og sår en kombinasjon av vikker og belgfrukter som har en positiv effekt på jordstrukturen.

Levende Matjord Prosjekt

I 2010 ble vi involvert med et prosjekt finansiert av Den Norske Landbruksforvaltning til å utforske metoder for å gjeninnføre den mikrobiologiske livet i jord som har blitt utarmet av industrielle jordbruk praksis.

For mer informasjon gå til Prosjekt siden ‘Levende Matjord’.